Bezuinigingsmaatregelen

Antwoord: Op 10 mei vanaf 22.00 uur tot 11 mei 22.00 uur kunt u naar een bijzondere uitzending van Radio Nederland Wereldomroep luisteren. In deze marathonuitzending nemen we, samen met onze luisteraars, afscheid van de Nederlandse uitzendingen. We blikken terug naar hoe het ooit begon met Radio Oranje en vertellen hoe het na dit jaar verder gaat met de Wereldomroep. Kijk voor meer info op www.wereldomroep.nl

Antwoord: Op 10 januari 2012 hebben Radio Nederland Wereldomroep en de betrokken vakbonden NVJ, CNV en FNV Kiem het sociaal plan ondertekend zoals dit gaat gelden bij de reorganisatie van de Wereldomroep. De reorganisatie van de Wereldomroep zal plaatsvinden in 2012. Het sociaal plan is erop gericht om zoveel mogelijk medewerkers van werk naar werk te begeleiden. Er worden cursussen en trainingen georganiseerd om zo het perspectief van werknemers te verbeteren. Daarnaast is er rekening gehouden met het specifieke personeelsbestand van de Wereldomroep met meer dan dertig nationaliteiten. Een deel van het plan is dan ook gericht op repatriëring, indien mensen terug willen naar het land van herkomst.

Antwoord: Het kabinet wil dat RNW zich uitsluitend nog richt op het bieden van betrouwbare en onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers. De informatievoorziening aan Nederlanders in het buitenland wordt volledig geschrapt. Ook zal RNW niet langer een bijdrage leveren aan het scheppen van een realistisch beeld van Nederland voor een wereldwijd publiek. RNW wordt vanaf 1 januari 2013 niet langer gefinancierd door OCW, maar door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Antwoord: Op vrijdag 24 juni heeft het kabinet bekendgemaakt dat het budget van RNW met ingang van 1 januari 2013 wordt verlaagd van 46 miljoen naar 14 miljoen per jaar. Dit is een budgetverlaging van 70 procent.

Antwoord: De bezuinigingsmaatregelen gaan in per 1 januari 2013.

Meer vragen over dit onderwerp >


Algemeen

Antwoord: De letters RNW staan voor Radio Nederland Wereldomroep.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep (RNW) is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep 24 uur per dag onafhankelijk nieuws, informatie en cultuur aan miljoenen mensen over de hele wereld. Dit doen wij in tien talen en vanuit een Nederlands perspectief. Met de BBC, Voice of America, Radio France Internationale en Deutsche Welle behoort RNW tot de vijf invloedrijkste internationale publieke omroepen ter wereld.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep (RNW) maakt programma’s voor een internationaal publiek en richt zich daarbij op de miljoenen mensen die niet of nauwelijks kunnen beschikken over objectieve en betrouwbare berichtgeving. Ook houden wij Nederlanders in het buitenland, zoals emigranten, expats en vakantiegangers, op de hoogte met nieuws, achtergronden en service-informatie. Bovendien bieden wij ons internationale publiek een blik op Nederland en zijn cultuur. De doelgroepen van RNW bestaan veelal uit hoger opgeleiden, studenten, opinieleiders en iedereen die behoefte heeft aan onafhankelijke informatie.

Antwoord: De Stichting Radio Nederland Wereldomroep is opgericht op 15 april 1947. In de ruim 60 jaar van zijn bestaan heeft RNW zich ontwikkeld van radiozender voor Nederlanders ‘in den vreemde’ tot gezaghebbende internationale omroep met miljoenen luisteraars wereldwijd. Klik hier voor een compleet overzicht van de ontstaansgeschiedenis.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep is wereldwijd actief in tien talen: Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Arabisch, Frans, Portugees, Papiamento, Chinees en Sarnami. De tien talen hebben elk een eigen website.

Meer vragen over dit onderwerp >


Bestuur en Organisatie

Antwoord: Algemeen directeur van Radio Nederland Wereldomroep is Jan Hoek. De heer Bernard Bot is voorzitter van de raad van toezicht. Voor een overzicht van de overige leden van de raad van toezicht, klik hier.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep is een publieke omroep die wordt gefinancierd door de overheid via de mediabegroting van het ministerie van OCW. Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de juiste besteding van de financiële middelen. Kijk voor meer informatie in het jaarverslag.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep werkt samen met Nederlandse en internationale organisaties. We delen kennis, organiseren symposia en congressen én versterken elkaar daar waar we gezamenlijk actief zijn. Zo werken we incidenteel samen met non-profit organisaties als UNICEF, Amnesty International en Oxfam Novib. Ook wordt er samengewerkt met ministeries, kranten (bv. NRC, Trouw en de Volkskrant), culturele instellingen (bv. het Koninklijk Concertgebouw Orkest) en de publieke omroepen. Internationaal wordt intensief samengewerkt met lokale radiostations en andere mediapartners in doelgebieden. Deze samenwerking is van wezenlijk belang voor de realisatie van extra bereik onder relevante doelgroepen. Ook met collega internationale omroepen als Deutsche Welle, Voice of America, BBC Worldservice en Radio France Internationale bestaat een rijke samenwerkingstraditie.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep werkt voor de distributie van zijn programma’s samen met ruim 3.000 lokale radiostations en andere mediapartners over de hele wereld. Deze partnerstations hebben als voordeel dat ze dicht bij de doelgroepen staan, en zo goed zicht hebben op wat er bij de doelgroepen speelt en leeft. Met een aantal partners maken we coproducties. Ook komt het voor dat wij hen ondersteunen met technische hulp en training.   De samenwerking is voor beide partijen een win-win situatie. De partnerstations hebben vaak een relatief klein budget en ze krijgen zo (gratis) goede programma’s. Voor de Wereldomroep betekent het dat onze programma’s op veel extra plaatsen te beluisteren zijn, zonder dat we zelf dure distributiekanalen hoeven in te zetten. Bovendien profiteert de Wereldomroep van de lokale input van de partnerstations.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep is een multiculturele organisatie. Journalisten, programmamakers, presentatoren, technici, producers en overige medewerkers van ruim 20 verschillende nationaliteiten zorgen dagelijks voor onderscheidende en spraakmakende radioprogramma’s, videoproducties en websites. Een aantal medewerkers is werkzaam in het buitenland, bijvoorbeeld als journalist of als regiovertegenwoordiger. In totaal werken er ongeveer 400 mensen bij de Wereldomroep.

Meer vragen over dit onderwerp >


Missie en Doelstellingen

Antwoord: De missie van Radio Nederland Wereldomroep luidt in het kort: een bijdrage leveren aan een beter geïnformeerde wereld.

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep zorgt ervoor dat miljoenen mensen uit landen met een informatieachterstand kunnen beschikken over objectieve en betrouwbare berichtgeving. Bovendien biedt RNW zijn internationale publiek een blik op Nederland en zijn cultuur en houdt de Wereldomroep Nederlanders in het buitenland op de hoogte van nieuws, achtergronden en service-informatie.

Antwoord: De wijze waarop Radio Nederland Wereldomroep de komende jaren invulling geeft aan zijn missie en taken staat beschreven in het Beleidsplan 2010 – 2015. U kunt dit beleidsplan hier als pdf downloaden.

Antwoord: Het jaarverslag van Radio Nederland Wereldomroep verschijnt in digitale vorm. U kunt de jaarverslagen als pdf downloaden.   Jaarverslag 2010 Jaarverslag 2009 Jaarverslag 2008

Ontvangst via Satelliet en Kortegolf

Antwoord: De radio-uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep kunnen via de satelliet wereldwijd 24 uur per dag worden ontvangen, in uitstekende geluidskwaliteit. U heeft hiervoor een digitale satellietontvanger en een schotelantenne nodig. U ontvangt de uitzendingen via de geluidsprekers van uw televisie of via de geluidsboxen van uw audio-apparatuur.   • Satellietontvangst Centraal-EuropaSatellietontvangst Zuid-AmerikaSatellietontvangst Midden-AmerikaSatellietontvangst Suriname en CaribenSatellietontvangst Zuidoost-Europa tot Midden-OostenSatellietontvangst Noord-AmerikaSatellietontvangst Australië en Nieuw-ZeelandSatellietontvangst in Afrika

Antwoord: Voor de ontvangst van Radio Nederland Wereldomroep via de kortegolf heeft u een speciale wereldontvanger nodig met een Short Wave (SW) band.

Antwoord: Als u via de kortegolf naar Radio Nederland Wereldomroep luistert, kan het zijn dat u klachten heeft over de geluidskwaliteit. Uw ontvangstprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bv zijn dat u niet op de juiste frequentie afgestemd bent of dat apparatuur in uw omgeving zorgt voor een verstoring. Voor een overzicht van mogelijke oorzaken en oplossingen, klik hier.

Antwoord: Het zendstation stuurt het radiosignaal onder een bepaalde hoek de lucht in. Op ongeveer 300 km boven het aardoppervlak bevindt zich een luchtlaag die onder invloed van zonnestraling wordt gevormd. Deze luchtlaag - de ionosfeer - heeft de eigenschap kortegolfsignalen terug te kaatsen naar de aarde. Hierdoor is de ontvangst van kortegolfuitzendingen, in tegenstelling tot de middengolf en FM, op zeer verre afstand mogelijk. Voor aanvullende informatie, klik hier.

Antwoord: Er zijn twee typen wereldontvangers: een met een analoge en een met een digitale afstemwijze. Bij de keuze voor een ontvanger spelen ook zaken als gebruiksgemak, prijs, gewicht en ontvangstkwaliteit een rol. Voor meer informatie, inclusief een test onder een 20-tal wereldontvangers (daterend uit 2004), klik hier.

Meer vragen over dit onderwerp >


Ontvangst via Internet en Mobiel

Antwoord: Voor mobiele telefoons, maar ook voor een langzame internetverbinding, is er een speciale lichte versie van onze website m.rnw.nl/nederlands. Vooral handig in het buitenland omdat het nieuws en de informatie alleen uit tekst bestaat, waardoor de data snel kan binnenstromen en de kosten voor de gebruiker tot een minimum worden beperkt.

Antwoord: Ja, de Wereldomroep biedt ook RSS aan om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen en video's. Moderne browsers kunnen RSS-feeds tonen, anders moet een aparte RSS-reader worden geïnstalleerd. RSS-feeds zijn herkenbaar aan het oranje icoontje met de letters RSS.

Antwoord: Ja, dat kan. Behalve van RSS-feeds kan gebruik worden gemaakt van een simpele regelcode van de RNW Widget Creator. Kies uw eigen feed en bepaal zelf de kleuren en lay-out.

Antwoord: RNW biedt een groot aantal Nederlandstalige programma’s aan als podcast. U kunt zich gratis abonneren op een of meerdere programma's. Zodra u uw mobiele telefoon of mp3-speler aansluit op de computer, wordt de meest recente aflevering automatisch gedownload. Handig als u veel onderweg bent, of uw agenda niet kunt aanpassen aan de uitzendtijden van de Wereldomroep. Voor een compleet overzicht van ons aanbod, klik hier.

Antwoord: Via de RNWplayer kunt u live alle radioprogramma's van RNW beluisteren.

Meer vragen over dit onderwerp >


BVN

Antwoord: Radio Nederland Wereldomroep zendt via BVN, de internationale televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland, programma's uit van de Nederlandse Publieke Omroep en de VRT. De programma's worden uitgezonden via de satelliet en zijn wereldwijd te ontvangen. Kijk voor meer informatie op www.bvn.tv.

Antwoord: BVN staat voor ‘het Beste van Vlaanderen en Nederland’. Deze televisiezender zendt wereldwijd, 24 uur per dag, programma’s van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen uit. De uitzendingen van BVN bevatten nieuws, actualiteiten, amusement, kinderprogramma’s, sport en documentaires. BVN is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Publiek Omroep (NPO), de Vlaamse Radio- en televisieomroep (VRT) en Radio Nederland Wereldomroep (RNW).

Antwoord: BVN is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten te ontvangen. Op de Nederlandse Antillen en Aruba zit BVN ook op de kabel. En gaat u op vakantie? Veel buitenlandse hotels, campings en appartementencomplexen hebben voor hun Nederlandstalige gasten BVN in het tv-aanbod.

Frequenties

Antwoord: De kortegolffrequenties van Radio Nederland Wereldomroep worden twee keer per jaar aangepast. Dit om u het hele jaar door een optimale ontvangst te kunnen garanderen. Zoveel mogelijk frequenties blijven gelijk, maar er zijn altijd frequenties die wisselen. Dat komt omdat de ontvangstcondities wisselen gedurende het jaar. Daarom brengt de Wereldomroep altijd in maart en oktober een nieuw schema uit. Raadpleeg de actuele kortegolf frequenties binnen Europa of buiten Europa.

Antwoord: De frequentie zoekmachine van de Wereldomroep selecteert voor u de beste frequenties qua lokale tijd, plaats of land waar u verblijft. Deze garanderen een betere ontvangst dan de algemene frequenties per regio. Wij adviseren u dan ook altijd de zoekmachine te raadplegen.

Antwoord: Sms RNWFREQ Land, Plaatsnaam naar 2580 en u ontvangt de kortegolf frequenties voor uw locatie in een sms-bericht. Deze dienst is gratis, u betaalt alleen de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon.

Antwoord: De frequenties op internet en RNW-info worden aangegeven in kilohertz (kHz). Geeft uw ontvanger de frequenties weer in megahertz (MHz), deel dan de opgegeven frequentie door duizend. Bijvoorbeeld 5955 kHz is 5,955 MHz.

Antwoord: De letters UTC staan voor Universal Time Coordinated. De Nederlandse tijd is gelijk aan de Central European Time (CET). Tussen UTC en de lokale tijd in Nederland/CET is in de zomer een verschil van 2 uur en in de winter van 1 uur; 10.30 UTC = 12.30 Nederlandse zomertijd 10.30 UTC = 11.30 Nederlandse wintertijd

Meer vragen over dit onderwerp >


Contactinformatie

Radio Nederland Wereldomroep

Witte Kruislaan 55
1217 AM Hilversum
Postbus 222
1200 JG Hilversum
Nederland

T 035 6724211 (algemeen)
T 035 6724333 (publieksvoorlichting)
F 035 6724343
E wereldomroep@rnw.nl